CySEC-binaire-opties

CySEC, het orgaan dat toezicht houdt op de praktijken van binaire opties brokers, is sinds het afgelopen jaar steeds strenger gaan optreden tegen brokers die zich niet aan de regels houden. Het is de taak van CySEC om de consumenten te beschermen tegen brokers die het niet zo nauw nemen met de regelgeving en hen daardoor duperen.

Door de enorme groei van het aantal binaire opties brokers, is het belang van CySEC om alles nauwgezet in de gaten te houden ook sterk toegenomen. De aantal eisen van CySEC is dat brokers transparant werken, de klachten van hun klanten serieus nemen en hen tegen zichzelf in bescherming nemen in het geval dat zij niet voldoende (economische) middelen hebben om te kunnen traden. Tegen het einde van 2015 zijn er een flink aantal boetes uitgedeeld aan verschillende brokers die hier niet (voldoende) aan voldeden.

Het gaat om high profile binaire opties brokers die hun hoofdkantoren op Cyprus hebben gevestigd en gelicenseerd en gereguleerd zijn door CySEC. Dit is goed nieuws voor de binaire opties traders, aangezien nu alle brokers de hete adem van CySEC in hun nek voelen en weten wat de consequenties zijn als ze zich niet aan de strikte regelgeving houden: Torenhoge boetes en slechte publiciteit.

De brokers die getroffen zijn door de boetes van CySEC zijn 24option, GrandOption, 24FX en QuickOption, aangezien hun moedermaatschappij Rodeler Ltd werd beboet met €156.000,- voor meerdere overtredingen die hieronder beschreven worden. Een andere broker die bekend is gemaakt is Banc de Binary. Zij hebben schikking bereikt met CySEC en moeten het enorme bedrag van €350.000,- betalen.

Rodeler Ltd onder de loep

In een notendop, Rodeler Ltd en de daaronder vallende brokers 24Option, GrandOption, 24FX en QuickOption hebben gefaald in het bijhouden van een adequate administratie voor de beoordeling van de geschiktheid van hun klanten en hun reclamemateriaal.
Daarnaast heeft de waakhond geoordeeld dat ze niet eerlijk hebben gehandeld omtrent de toekenning van trading bonussen. Misleidende en onduidelijke reclame en onvoldoende uitleg aan haar klanten over de aard en risico’s van beleggen was de reden voor het opleggen van een ander deel van de totale geldboete.

Tenslotte is geconstateerd dat Rodeler Ltd heeft nagelaten haar klanten te vragen over hun kennis en ervaring in de beleggingswereld om te kunnen beoordelen of de beleggingsdienst überhaupt geschikt is voor de klant, en in de gevallen dat zij van mening waren dat het financieel product niet passend was, is de klant niet (voldoende) gewaarschuwd.
Hoewel de lijst van overtredingen erg lang is, de positieve noot voor zowel bestaande als potentiële klanten komt het feit dat CySEC in het boete bedrag rekening is gehouden met het feit dat Rodeler al verschillende corrigerende maatregelen heeft toegepast en dat daardoor de boete lager is uitgevallen.

Genomen maatregelen

Een aantal van die maatregelen zijn o.a.:

  • De klachtenprocedure is transparanter en er wordt een elektronisch dossier van de klachten bijgehouden;
  • De handleidingen zijn aangepast, waardoor er meer in detail wordt in gegaan op de uitleg en procedures van het handelen in binaire opties;
  • Er zijn specialisten op het gebied van reclame materiaal aangenomen, die alles beoordelen en voorkomen dat consumenten misleid kunnen worden. Banners zijn aangepast en voorzien van waarschuwingen;
  • Er zijn corrigerende maatregelen genomen om het risico van verlies of vermindering van de activa van de klant zoveel mogelijk te beperken;
  • Er is een symmetrische bonus structuur geïmplementeerd en de de voorwaarden voor de toekenning van bonussen zijn overeenstemming met de Aanwijzing CI065;
  • Tenslotte hebben ze corrigerende maatregelen genomen voor de beoordeling van de geschiktheid van haar klanten en in het bijzonder en hebben daarbij de aanbevelingen van CySEC in acht genomen.

Daarom kunnen we stellen dat traders die handelen bij één van de dochterondernemingen van Rodeler zich nu veel veiliger en ontspannen kunnen voelen, wetende dat hun broker voldoet aan de regels en nu extra voorzichtig zal zijn om deze regels in de toekomst niet nogmaals te schenden.

Wilt u aan de slag met binaire opties? Kijk op onze broker pagina voor onze selectie.

Direct aanmelden bij 24Option? Klik hier!