Contract-for-difference

Misschien hebt u weleens gehoord van CFD’s, maar blijft de term u onbekend. De afkorting CFD staat voor het Engelse ‘Contract for Difference’. Het is een vrij nieuw trading instrument met een aantal unieke voordelen. Het wordt veel gebruikt door daytraders, aangezien het uitermate geschikt is voor korte tot middellange termijn trades. Maar wat is een CFD precies?

Een CFD (financieel contract ter verrekening van het verschil) is feitelijk een contract tussen de trader en de CFD broker. Dit contract heeft betrekking op een financieel instrument (of de onderliggende waarde). De onderliggende waarde kan bijvoorbeeld een aandeel, een index, valuta of grondstoffen zijn. Dezelfde instrumenten die gebruikt worden bij binaire opties.

Met CFD’s kunt u met een bepaald bedrag, een veel grotere aandelenpositie innemen dan met traditionele aandelenhandel. Hierdoor kan een kleine koersstijging (bijvoorbeeld 5%) een wereld van verschil maken. Dit komt door het hefboomeffect. Dit zorgt ervoor dat u ook met een kleine inleg kunt beleggen met een veel grotere aandelenpakket. Uw inleg wordt namelijk meer waard gemaakt, door deze met een bepaald getal te vergroten. Deze factor is bijvoorbeeld 10, 20 of 50.

Door een CFD positie te openen koopt u een positie dus virtueel. Het voordeel daarbij is dat u de totale som niet hoeft te betalen. U dient wel altijd een minimale dekking op rekening aan te houden. Dit noemt men de “margin” of de borg.
Met een CFD kunt u een long of een short contract afsluiten. Kiest u “long”, dan speculeert u op een waardestijging van de onderliggende waarde. Gaat u “short” dan speculeert u op een waardedaling. Dit werkt hetzelfde als bij binaire opties.

Voorbeeld CFD trade:

Stel u volgt het aandeel Philips en u verwacht dat deze in waarde zal gaan stijgen. U opent vervolgens een CFD positie ter waarde van 500 aandelen Philips voor een koers van €20,-. De waarde van de positie is  500 x €20,- =  €10.000,-. U hoeft maar 10% van de waarde op zijn CFD rekening aan te houden. 10% van €10.000,- = €1.000,-. Dat volstaat dus om een positie van €10.000,- in te nemen. Het aandeel Philips stijgt door naar 21,-. U sluit uw CFD positie. De waarde van de positie bedraagt dan 500 x €21,- = €10.500,-. De winst op deze positie bedraagt  500,-. U ontvangt €500,- op uw rekening. De daadwerkelijke koersstijging is van €20,- naar €21,- = 5%, maar de u heeft een winstpercentage van 50% behaald.

Wanneer u uw positie sluit, ontvangt of betaalt u dus het verschil tussen (i) de marktprijs van het onderliggend financieel instrument op het moment van het sluiten en (ii) de marktprijs van het onderliggend financieel instrument op het moment van het openen.

Het voordeel van een CFD is dat er geen vaste datum is waarop het contract afloopt. Wanneer u als trader verwacht niet meer winst te kunnen maken met het contract, dan kunt u besluiten het te beëindigen. Dit kan op elk gewenst moment.

Stop-loss bij CFD’s

Hierboven wordt een situatie beschreven waarin uw verwachting uit komen en u winst maakt. Bij CFD’s kan uw inleg op het moment dat de koers de andere richting in gaat dan u op speculeert ook heel snel afnemen. U loopt dus wel grotere risico’s. Wij adviseren u om altijd een stop-loss limiet in te stellen. Om ervoor te zorgen dat u niet uw gehele inleg kwijt raakt op het moment dat de koers de verkeerde kant op begint te bewegen,  zorgt de stop-loss ervoor dat de positie wordt afgesloten en uw verlies beperkt is tot uw eigen ingegeven bedrag.

Wilt u ook aan de slag met CFD’s? Klik hier voor onze aanbevolen broker: Plus500