Traders mentaliteit

Discipline, geduld en zelfvertrouwen zijn de belangrijkste eigenschappen van een goede trader. Zonder discipline, geduld en zelfvertrouwen verliest uiteindelijk iedere trader zijn of haar geld. Niet iedereen beschikt over discipline en geduld en daarom zijn verschillende tools ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld een gameplan.

Discipline
Veel traders maken gebruik van een gameplan en schrijven hun doelen op.
Op het moment dat u een plan heeft uitgeschreven, is het van belang dat u zich daar te allen tijde aan houdt.
De grootste fout die een trader kan maken, is zijn of haar eigen regels overtreden. Daar is disciplinevoor nodig.
Bij een goede dag zult u sterkt de neiging voelen om nog een trade te plaatsen. “Het is al 5 keer goed gegaan, dan zal een 6e keer ook nog wel lukken toch?” Niet doen, ervaring heeft uitgewezen dat het overtreden van eigen regels negatieve consequenties met zich mee brengt. U kunt overmoedig raken en het traden lijkt dan op gokken.

Op het moment dat u een vast doel per dag heeft gesteld en u heeft dat doel bereikt, stop dan met traden. Sluit de dag af en begin de volgende dag weer opnieuw. De kans dat u een verkeerde voorspelling doet, wordt naarmate u langer doorgaat alleen maar groter. Op het moment dat u een trade verliest is de kans groot dat u dat verlies wilt goedmaken. Dat is een natuurlijke reflex die bijna iedereen heeft. Het moment dat u daarin verzeild raakt, is het alleen maar lastiger om te stoppen. De kans is groot dat u nog meer geld zult verliezen en uiteindelijk de dag met verlies af sluit. “Speltip: Weet wanneer u moet stoppen”

Geduld
Geduld is de tweede belangrijke eigenschap van een goede trader. Alleen de geduldige trader zal op de lange termijn grote winsten kunnen halen. Op het moment dat u gehaast trades plaatst omdat u snel geld wilt verdienen,  zal het snel mis gaan. Houdt u vast aan uw gameplan en bouw langzaam uw account op. Begin met lage bedragen en zodra uw account gegroeid is, kunt meer inzetten. De eerste maand zult u de minste progressie boeken. Hoe lager de inleg, hoe lager de winst, hoe minder snel uw account zal groeien. Wanneer u 2 maanden de tijd neemt en uw geduld bewaart , zult u merken dat u de 3e maand grotere winsten gaat boeken.

Zelfvertrouwen
Tenslotte is zelfvertrouwen een zeer belangrijke eigenschap van een succesvolle trader. Op het moment dat u begint met traden, moet u zelfverzekerd zijn en erin geloven dat u het kan en dat u winst gaat maken. Bij veel twijfel, zullen  veel trades mis gaan. Vertrouw op uw instinct. Om uw zelfvertrouwen te vergroten, adviseren wij u om eerst gebruik te maken van een demo-account. Op het moment dat u merkt dat u op dit account stelselmatig winsten kunt genereren, zal uw zelfvertrouwen ook toenemen. Ondanks dat handelen op een demo-account gevoelsmatig niet helemaal te vergelijken is met een ‘real money’ account, zal het u wel helpen bij het maken van de juiste keuzes. Daarnaast is het ook van belang om uzelf voor de trade sessie mentaal op te laden. Kijk motiverende filmpjes op Youtube en vertel uzelf dat u vandaag een goede dag gaat hebben.

Email this to someoneShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+